top of page
  • Obrázek autoraFilip Krejčí

Na co nesmíte zapomenout před koncem roku 2022?

Aktualizováno: 17. 7. 2023

Blíží se konec roku a vy nevíte, co všechno musíte udělat z daňového hlediska? V tomto článku najdete odpověď na všechny vaše otázky.


Konec kalendářního roku


Úkonů, které musíte jako podnikatel vykonat s koncem kalendářního roku, je celá řada. Z účetního hlediska se jedná hned o několik věcí. Musíte zkontrolovat, zda byly dodány všechny účetní doklady (přijaté faktury, bankovní výpisy atd…) a hlavně, zda jsou všechny doklady zaúčtované. Je potřeba se zaměřit především na nespárované platby v bance a zjistit, zda k některým pohybům v bance nechybí doklady a zda všechny pohyby mají své opodstatnění a dají se vysvětlit.

Dále je nutné provést inventarizaci všech rozvahových účtů a vyčíslit výsledek hospodaření, zamyslet se nad časovým rozlišením a dohadnými položkami a naplánovat fyzické inventury majetkových účtů.


Mzdová účetní musí provést roční zúčtování daně zaměstnancům, kteří o něj zažádali a splnili podmínky pro jeho provedení, se zaměstnanci podepsat v dostatečném předstihu prohlášení poplatníka daně z příjmů na nové zdaňovací období, nahlásit splnění povinného podílu zaměstnanců se zdravotním postižením (hlásí se na úřad práce) a podat Vyúčtování zálohové a srážkové daně za skončené zdaňovací období (na FÚ).


Do řádného termínu je nutné doručit Evidenční listy důchodového pojištění na OSSZ a předat kopie zaměstnancům.


Nezapomeňte, že pokud využíváte služeb daňových poradců a oni se sami neozývají, zkontaktujte je co nejdříve.


O autorovi:


Ing. Filip Krejčí


Filip má více než 10letou praxi z vedení finančního a mzdového účetnictví obchodních korporací. Má zkušenosti s finančním řízením firem a vedením účetních týmů. Své znalosti a dlouholeté zkušenosti předává jako uznávaný lektor prostřednictvím odborných kurzů a seminářů dalším profesionálům v oblastech účetnictví, daní a mezd. Vedení účetnictví v jeho podání je profesionální a pochopitelné pro všechny.


Mzdy, personalistika a povinné odvody se pořád mění. Náš mzdový tým neustále sleduje aktuální vývoj legislativy a je připraven Vám poradit s každou Vaší otázkou, případně Vám rádi zpracujeme Vaše mzdy. Podívejte se na další informace a služby, které v rámci mzdového účetnictví našim klientům poskytujeme.


11. 11. 2022

Comments


bottom of page