top of page
  • Obrázek autoraTomáš Navrátil

Mohu si víno a další dárky „odečíst z daní“?

Aktualizováno: 17. 7. 2023

Přicházejí Vánoce a spousta firem chce pro své klienty nakoupit dárky, často víno. Je možné víno uznat jako daňově uznatelný náklad? Za jakých podmínek? Je čas si ve všem udělat jasno.


Dary obecně spadají do kategorie daňově neuznatelných nákladů, jakožto náklady na reprezentaci. Výjimku tvoří předmět (tzv. propagační předmět), který je opatřen jménem/ochrannou známkou poskytovatele předmětu nebo názvem propagovaného zboží/služby, jehož hodnota bez DPH je menší než 500 Kč, a který není předmětem spotřební daně s výjimkou tichého vína.


Existují i jiné dárky než víno

Ne každý bude chtít darovat zrovna lahev vína, jenže co s jinými typy dárků? Co když chci klientům nabídnout nějaké vouchery na masáže, nebo koupit jiný reklamní předmět? I tady můžeme využít zobecnění, které jsme použili výše – cokoliv, co je zadarmo, je daňově neuznatelné.

Vzorky výrobků nejsou reklamní předmět a u nich tato omezení neplatí (poskytnutím vzorku se očekává určité protiplnění v budoucnosti).


Na zdraví!

Lahve vína se často otevírají při různých firemních oslavách, výročích, poradách apod. Může být i v tomto případě víno daňově uznatelný náklad?

Náklady na pohoštění nebo občerstvení jsou náklady na reprezentaci, tedy spadají do kategorie daňově neuznatelný náklad. V tomto případě, ale můžete rozdělit náklady na pronájem sálu (kde třeba proběhla nějaká schůze a až pak zábava) jakožto daňově uznatelný a zbytek daňově neuznatelný – samozřejmě podle skutečnosti.


Co když se rozhodnu láhev vína darovat mému zaměstnanci například k narozeninám nebo jako poděkování za dobře odvedenou práci? Nemusí pak lahev danit zaměstnanec?


Z pohledu zaměstnavatele se opět jedná o daňově neuznatelný náklad. Z pohledu zaměstnance je to tak, že se za zdanitelný příjem považuje i příjem nepeněžní.

Dary jsou pro zaměstnance osvobozené od daně, pokud: byly poskytnuty podle vyhlášky o FKSP (= pracovní výročí 20 let + co 5 let, 50. narozeniny + co 5 let, nebo první odchod do důchodu) a zároveň poskytnuty ze zisku nebo daňově neuznatelných výdajů zaměstnavatele a zároveň se jejich hodnota vešla do 2 000 Kč/rok na zaměstnance (a zároveň se jedná o nepeněžité plnění). Pokud u zaměstnance nebude možné použít osvobození příjmu od daně, bude třeba tento nepeněžní příjem zdanit podle pravidel § 6 zákona o daních z příjmů (příjmy ze závislé činnosti).


Limit


Limit ohledně toho, kolik vína a alkoholu může firma za rok nakoupit vlastně není. Jak bylo uvedeno výše, hodnota jedné lahve vína by měla být nižší než 500 Kč. Pokud by celková hodnota takovýchto nákladů přesáhla například 1 % z obratu, byla by taková transakce z ekonomického pohledu poněkud pochybná. V případě potřeby je nutné finančnímu úřadu předložit evidenci obdarovaných obchodních partnerů.


Už víte, které víno vybrat? My v CEG můžeme z celého svého vinařského srdce doporučit web Dejsivino.cz, kde máme odzkoušených hned několik úžasných vín. Našich skleniček champion je ovšem víno z vinařství Kubík – Tramín červený


Co k tomu na zub? Naše jazýčky jsou vytříbené i na sladké. Proto nabízíme 15% slevu na webu defiducakes.com na cukroví, croissanty a mnoho dalšího, které nenechá vaše chuťové buňky klidné. Stačí zadat SARKA15.


Poslechnout si můžete i novou epizodu podcastu na téma víno a daně.


O autorovi:


Daňový poradce Connect Economic Group s.r.o.


Tomáš je více než 11 let daňovým poradcem, který se skvěle vyzná v daňové legislativě a analyzuje daňové výhody a potenciální rizika. Díky tomu se naši klienti mohou správně rozhodovat a ochránit své podnikání. Tomáš má zkušenost i s podáváním odvolání proti nespravedlivým rozsudkům finanční správy. Daňové poradenství poskytuje jak stálým klientům, tak v podobě odborných konzultací pro širokou veřejnost.


13. 12. 2022

Comentarios


bottom of page