top of page
  • Obrázek autoraŠárka Pelikánová

Michala Janatová: Dotazy, do čeho investovat dostávám dost často, tazatele většinou zklamu

Aktualizováno: 17. 7. 2023

Michala Janatová je investiční poradkyně, která lidem poskytuje komplexní služby v oblasti této oblasti. Na co se jí investoři nejčastěji ptají, zda jsou nyní na trhu příležitosti k dobrým investicím a co je na činnosti investičního poradce nejvíce vzrušující odpovídala v rozhovoru.


Co je na profesi investičního poradce to nejvíce vzrušující a co naopak to nejbolestivější?


Nejvíce mě na mé práci baví, že mohu být užitečná. Dříve jsem pracovala na ústředí velké banky, kde jsem se často cítila jako kolečko v systému, který bude bez problémů fungovat, i beze mě. Když vidím, že moje rady mohou výrazným způsobem ovlivnit či zlepšit životy mých klientů, přináší mi to obrovskou radost a energii do další práce. Na druhou stranu je pro mě velkou tíhou vyrovnat se s odpovědností, kterou vůči svým klientům cítím. Investiční svět je hodně nevyzpytatelný a při vší snaze ne vždy všechno vyjde, tak jak si člověk představuje a každá má chyba může mít velmi negativní dopad. Velmi mě také trápí, když se mi nepodaří dobře nastavit očekávání klientů ohledně mé přidané hodnoty a ohledně vývoje jejich portfolia. To se mi ale naštěstí stává jen velmi výjimečně.


Jak investoři reagují při výkyvech trhu? Co za telefonáty nebo emaily dostáváš?


Většinou nereagují vůbec. Dostávají ode mně pravidelné zprávy o tom, co se na trzích děje a jaký to má vliv na jejich portfolia, a tak většinu odpovědí dostávají ještě dříve, než je otázky vůbec napadnou. Spoléhají se, že je budu informovat, pokud by se dělo něco závažného a pokud by bylo potřeba reagovat. Pouze někteří aktivnější investoři se občas ozvou a ptají se, jestli aktuální situace nepřináší nějaké zajímavé příležitosti. S panikou či obavami se tak nesetkávám, snažím se své investory na podobné situace připravit předem a loňský rok ukázal, že se mi to docela daří.


Z jakého důvodu za tebou nejčastěji investoři chodí? Je to ochrana volných prostředků? Nebo to je třeba i investice v rámci podnikání pro účely daňové optimalizace?


Snažím se oslovit takové klienty, kteří mají zájem o celkovou analýzu jejich majetkové situace včetně finančního plánování či řešení nástupnictví či výplaty renty. Mojí prioritou je ochrana majetku před riziky nikoliv maximalizace výnosu. K tomu samozřejmě patří i daňový pohled. Velmi často se setkávám s tím, že se investoři snaží minimalizovat poplatky spojené s nákupem a prodejem aktiv, ale nevadí jim, že zbytečně platí daň z dividend. Někteří dokonce ani neřeší, že u zahraničního brokera zaplatí daň z českých akcií 35 %. Spousta lidí ani netuší, že přesto, že zaplatili daň ze zahraniční dividendy, musí tyto dividendy uvést ve svém daňovém přiznání. Málokdo také ví o tříletém daňovém testu a že se lze díky němu vyhnout daním i při pravidelné výplatě renty z investičního portfolia. Důležité je vždy hledat pro každého klienta to nejvhodnější celkové řešení. Jinak se musí přistupovat k investorovi-zaměstnanci a jinak k podnikateli.


Ptají se tě investoři i na daňové otázky? Vzděláváš se nějak v této oblasti?


Ano, většinou ode mě očekávají, že jim navrhnu daňově výhodné řešení. Nemají konkrétní dotazy, spíš na to spoléhají. A i kdyby se neptali, tak si moc dobře uvědomuji, že daňové aspekty s mojí prací úzce souvisí, takže je určitě musím mít základní povědomí o daňových otázkách spojených s investováním. Takže toto téma určitě sleduji, ale na druhou stranu nemám ambice nahrazovat práci daňových poradců. Nejsem brouk pytlík, práce všeho druhu. Jak už jsem zmiňovala dříve, u většiny klientů se snažím nastavit vše tak, aby daně vůbec nemuseli řešit. Pokud to však situace vyžaduje, zvu ke spolupráci daňové specialisty, kteří jsou odborníci na konkrétní oblast.


Jsme v období vysoké inflace, války na Ukrajině, stoupajícího zadlužení veřejných financí, vysokých úrokových sazeb atd. Dokážeš i v tomto období najít něco pozitivního na finančních trzích? Může se ve vzniklé situaci objevit i nějaká příležitost pro investory?

Já naopak takové období považuji za období velkých příležitostí. Považuji ho za období normalizace situace na finančních trzích, tedy návrat k normálu, ne extrém. Tak obrovská inflace, jakou máme, je samozřejmě aktuálně velký problém, protože v krátkém období nemůžeme očekávat reálné výnosy, aniž bychom podstupovali neúměrné riziko. Na druhou stranu bez inflace by nedošlo k normalizaci úrokových sazeb, ukončení pumpování peněz do ekonomiky a nafukování bubliny na nemovitostech, akciích i dluhopisech. Nulové úrokové sazby rozhodně nebyla pro investory výhra. Takže jsem ráda, že konečně zase dává smysl investovat do dluhopisů a že i ostatní aktiva již nejsou nesmyslně předražená. Investiční portfolia se mi tak aktuálně tvoří mnohem lépe a klientům doporučuji investování s mnohem větším klidem, než tomu bylo před rokem. A ještě jeden pozitivní efekt má inflace, maže totiž dluhy, a to je pro předlužené západní ekonomiky dobrá zpráva.


Do čeho bys nyní doporučila investovat? Dáš nám radu zdarma?


Dám, ale asi ne takovou, jakou by čtenáři chtěli. Dotazy na to, do čeho se právě teď nejvíce vyplatí investovat dostávám dost často. Tazatele většinou zklamu, protože místo konkrétních tipů ode mě dostanou jen prázdné fráze o tom, že nejdříve je potřeba mít finanční plán a investiční strategii a té se držet bez ohledu na to, co se na trzích děje. Neříkám to, protože bych se chtěla vyhnout odpovědi a bála se odpovědnosti za svou radu. Neříkám to ani protože mi konkrétní rady zakazuje zákon. Říkám to, protože skutečně platí, že jakákoliv rada bez detailní znalosti situace daného člověka může být kontraproduktivní. Neexistuje žádný produkt, který by byl v jakékoliv době vhodný pro každého. Moje rada bude tedy hodně obecná, ale hodně důležitá. Věnujte mnohem větší pozornost tomu, jak důvěryhodný je subjekt, kterému své peníze svěřujete. Je to důležitější než to, jaký bude výnos nebo jaké poplatky zaplatíte za nákup. A letošní rok bude určitě patřit k těm obdobím, kdy se ukáže, kdo plave nahý, kdy bude přibývat odhalených podvodů či krachů příliš rizikových projektů. Proto si vybírám jako své partnery velké hráče, kteří už mají několik velkých krizí za sebou a mají tak velkou šanci, že se dokáží vypořádat i s letošními problémy. A to bych doporučila i všem čtenářům.



O autorce:


Ing. Šárka Pelikánová


Jednatelka a daňová specialistka Connect Economic Group s.r.o.


Šárka podporuje zvýšení finanční gramotnosti podnikatelů v ČR publikováním odborných článků nejen v médiích a v televizi. Vede naše oblíbené semináře Základy účetnictví a daní pro podnikatele. Ve 22 letech založila CEG a od té doby se věnuje jeho rozvoji. Má za sebou také pracovní zkušenosti z Japonska, kde působila jako analytik v investičním fondu a zároveň tam studovala v rámci MBA programu.


Vést účetnictví, je pro firmy a řadu podnikatelů zákonná povinnost. Pro náš tým odborníků je to ovšem každodenní práce a zároveň koníček. Jsme připraveni pomoci i Vám, ať už jste OSVČ nebo máte svou společnost a zaměstnance. Podívejte se na další informace a služby, které v rámci vedení účetnictví našim klientům poskytujeme.


14. 03. 2023


Comments


bottom of page